Aerolution aineenvaihduntatesti 4-8 x 3 min nousevalla kuormituksella

Aerolution aineenvaihduntatesti (suora aineenvaihdunnan laboratoriomittaus) on suunniteltu niin aloitteleville kuntoilijoille kuin urheilijoille sekä painonpudottajille. Mittauksen avulla määritellään, miten ihmisen aineenvaihdunta toimii levossa ja rasituksessa. Sillä saa erittäin tarkan kuvan omasta kunnosta ja fyysisen kunnon eri osa-alueista, joka on tärkein tieto kun harjoitusohjelmaa suunnitellaan tai muokataan. Tulosten perusteella sinä ymmärrät miten juuri sinun tulisi harjoitella. Testissä kerätään hengityskaasuja hengitysmaskin kautta ja niitä analysoimalla saadaan paras mahdollinen tieto kehon reaktioista rasituksen aikana (myös samanaikainen laktaattimittaus mahdollista).

Testiin sisältyy aina henkilökohtainen palaute, joka on tärkein osa koko testausta. Sen perusteella testattava saa juuri sopivat vinkit (syke-, juoksu-, ja tehorajoilla), miten kuntoilusta saa parhaiten hyödyt irti ja miten harjoittelua tulisi jaksottaa. Erilaisilla harjoitusintensiteeteillä on eri fysiologiset vaikutukset kehoomme. Lisäksi testistä selviää perusaineenvaihdunnan taso sekä rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnan toiminta, joka on tärkeää tietoa koskien esimerkiksi ravitsemusta tai painonhallintaa.

Testaukseen valmistautuminen

Ennen testiä käydään läpi täytetty esitietolomake ja valitaan sopiva kuormitustapa riippuen testattavan harrastuksista (juoksumatto, polkupyöräergometri, soutuergometri, hiihtoergometri). Oheismittauksineen ja palautteen kanssa testiin kannattaa varata noin 60-90 minuuttia. Halutessasi testin aikana voidaan hengityskaasujen lisäksi mitata myös veren laktaattipitoisuuksia, jolloin kynnysmääritykset tarkentuvat huomattavasti. Laktaattimittaus jatkuu vielä 10 minuuttia testin jälkeen, jolloin saamme selville myös laktaatin poistonopeuden.

Testauksen kulku

Testi suoritetaan nousevalla rasitusvastuksella noin 30 minuuttia, riippuen kunnostasi. Fyysisen rasituksen aikana hengität kuormien loppuvaiheessa hengitysmaskin kautta, jonka kautta analysoidut hengityskaasut näyttävät, miten aineenvaihduntasi reagoi eri kuormitusintensiteetteihin. Mittauksen tulokset kertovat kuormitusalueet, joissa keho polttaa eniten rasvaa, harjoitteluohjeistuksen perus-, vauhti ja maksimikestävyysalueille sekä aerobisen ja anaerobisen kynnyksen.

Testauksen jälkeen

Aerolution aineenvaihduntatestin jälkeen saat tietoa miten harjoitella terveellisesti ja tehokkaasti. Lisäksi saat kirjallisen testipalautteen harjoitteluohjeineen välittömästi mukaan.

Testiin kuuluu:

Terveystaustan kartoitus, joka varmistaa testauksen turvallisuuden

Kehonkoostumusmittaus InBody770 -laitteistolla tai rasvaprosentin mittaus ihopoimumittarilla

TesKu-kuntotesti, jossa määritetään henkilökohtaiset sykealueesi

Testipalaute ja liikuntaohjelma sekä nettipohjaisen maratonkoulun käyttöoikeus vuodeksi